Olejki eteryczne

Olejek cytrynowy

Sposób otrzymywania: tłoczenie na zimno skórki

Wskazania: nadciśnienie, napięcia nerwowe, opryszczki, stany zapalne skóry.

Przeciwskazania: przy stosowaniu na skórę (masaż, kąpiel, kompresy) należy unikać promieniowania UV

Zastosowanie: Kąpiele, masaże, inhalacje, kompresy

Zaleca się mieszać z olejkiem: benzoesowym, rumiankowym, eukaliptusowym, fenkułowym, kadzidłowym, pelargoniowym, jałowcowym, neroli i ylang-ylang.

 

 

Działanie: antyseptyczne, łagodnie pobudzający, obniża ciśnienie krwi

 

Absolutny nr 1 w domowym zestawie do aromaterapii. Olejek cytrynowy idealnie nadaje sie do zwalczania chorób gónych dróg oddechowych, przeziębień oraz wspomaga koncentrację. Niektóre szpitale stosują go nawet by poprawic nastrój pacjentów dotknietych depresją. Bardzo dobrze likwiduje nieprzyjemne zapachy.

 

 

Olejek eukaliptusowy

Sposób otrzymywania: poprzez destylację z parą wodną liści

Wskazania: grypy, kaszel, przeciębienia, reumatyzm, stany zapalne skóry, zmęczenie umysłu

Przeciwskazania: nie należy używać równocześnie z lekami homeopatycznymi, nie stosować u dzieci poniżej 6 roku życia

Zastosowanie: Inhalacja, masaż, kąpiel, kompresy

Można mieszać z olejkami: hyzopowym, lawendowym, cytrynowym, melisowym, palczatkowym, sosnowym i różanym.

 

Działanie: antyseptyczny, przeciwbólowy, łagodnie pobudzający

 

Olejek eukaliptusowy jest jednym z najpopularniejszych olejków eterycznych. Często stosuje się go w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Olejek eukaliptusowy dla dzieci o odpowiednim stężeniu przeciwdziała gorączce i działa napotnie. Warto pokusić się o masaż z olejkiem eukaliptusowym, gdyż jest on w stanie złagodzić dolegliwości bólowe ścięgien, głowy, mięśni oraz bóle reumatyczne.

 

 

Olejek grejpfrutowy

Sposób otrzymywania: tłoczenie na zimno skórki

Wskazania: napięcia nerwowe, depresja, stres, migrena, terapia odwykowa

Przeciwskania: przy stosowaniu na skórę (masaż, kąpiel, kompresy) należy unikać promieniowania UV

Zastosowanie: Kąpiele, masaże, inhalacje

 

Działanie: przeciwdepresyjny, pobudza krążenie

 

Wśród licznych olejków eterycznych i pielęgnacyjnych wykorzystywanych w kosmetyce olejek grejpfrutowy zdecydowanie się wyróżnia nie tylko wspaniałym, energizującym zapachem, ale też swoim działaniem pielęgnacyjnym skórę całego ciała i twarzy.

 

 

Olejek jaśminowy

Olejek jaśminowy jest otrzymywany w wyniku ekstrakcji kwiatów jaśminu wonnego (uprawianego w Indiach).

 

Można go łączyć ze wszystkimi olejkami.

 

Zapach: urzekający, kwiatowy

 

Działanie: relaksujące, afrodyzjak

 

Jego wysoka cena wynika z faktu, iż do wyprodukowania 1 kg olejku potrzebna jest 1 tona kwiatów, dlatego też sprzedaje się go często w połączeniu z naturalnym olejkiem jojoba. Olejek jaśminowy jest stosowany nie tylko w aromaterapii, ale również w kosmetologii, szczególnie przy produkcji kosmetyków poprawiających wygląd cery. Powodem tego jest to, że ten olejek eteryczny ma skład podobny do naturalnej wydzieliny skóry, czyli sebum, i dlatego jest przez nią dobrze tolerowany.

 

 

Olejek lawendowy

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną kwiatów

Wskazania: bezsenność spowodowana zdenerwowaniem, bóle reumatyczne oraz mięsniowe, przyspiesza gojenie się ran i oparzeń, łagodzi stany zapalne skóry

Przeciwskazania: nie stosować w okresie ciąży

Zastosowanie: Kąpiele, masaże, inhalacje

 

Działanie: silne działanie antyseptyczne, uspokajający, reguluję gospodarkę płynami

 


Olejek lawendowy często jest mylony i zastępowany tańszym olejkiem lawandynowym

 

 

Olejek goździkowy

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną kwiatów

Można mieszać z olejkami: bazyliowym, olejkami korzennymi i cytrusowymi.

 

Działanie: bakteriobójcze, antywirusowe, antyseptyczne

 

Jest bardzo skuteczny w różnorodnych problemach stomatologicznych, stąd można go znaleźć w składzie preparatów przeznaczonych do leczenia i higieny jamy ustnej. Pomaga przy bólu zębów, owrzodzeniach i stanach zapalnych jamy ustnej i dziąseł.

Może być stosowany na trądzik, stłuczenia, oparzenia, skaleczenia, jako środek przeciwbólowy. W przypadku artretyzmu i reumatyzmu. Pomaga również przy wymiotach, biegunce, wzdęciach, skurczach i pasożytach przewodu pokarmowego.

 

 

Olejek cyprysowy

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną gałązek

 

Można go mieszać z olejkami: benzoesowym, bergamotowym, jałowcowym, lawendowym, cytrynowym i pomarańczowym.

 

Działanie: przeciwpasożytnicze, uspokajające, rozkurczowe, pobudzające trawienie.

 

Doskonała naturalna substancja dezodorująca, zwłaszcza po wymieszaniu z olejkiem lawendowym.

 

 

 

 

 

 

Olejek sandałowy

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną drewna

Wskazania: depresja, napięcia nerwowe, bezsenność, zgaga

Przeciwskazania: olejek o silnym działaniu nie stosować więcej niż 2 krople na zabieg

Zastosowanie: masaże, kąpiele, kompresy, inhalacje

 

Działanie: uspokajające, antyseptyczne, afrodyzjak

 

Często wykorzystuje się ten olejek do pielęgnacji skóry suchej i odwodnionej. Uważa się również, iż olejek ma właściwości afrodyzjakalne.

 

 

Olejek rozmarynowy

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną z ziela

Wskazania: zaburzenia pamięci, zmienne ciśnienie krwi, bóle głowy

Przeciwskazania: nie stosować w pierwszych miesiącach ciąży

Zastosowanie: masaże, inhalacje, kąpiele, kompresy

Można łączyć z olejkami z bazylii, cedru, kadzidła, lawendy, cytryny i mięty pieprzowej.

 

Działanie: pobudzające, przeciwzapalne, wzmacnia system immunologiczny

 

W sferze emocjonalnej olejek rozmarynowy wspomaga koncentracje i pamięć. Działa pobudzająco i łagodzi stany depresyjne. Jest łagodnym afrodyzjakiem.

 

 

Olejek z drzewa różanego

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną drewna

Wskazania: depresje, apatia, bóle głowy

Przeciwskazania: nie stosowac poniżej 6 roku życia

Zastosowanie: masaże, inhalacje, kąpiele, kompresy

 

Działanie: przywraca równowagę psychiczną, łagodzi uporczywy kaszel

 

W kosmetyce dzięki właściwościom stymulowania tkanek skórnych wykorzystywany jest w preparatach przeciwzmarszczkowych, anti-agingowych. Duża zawartość linalolu (ponad 80%) sprawia, że olejek posiada działanie przeciwzmarszczkowe. Uelastycznia, wygładza i regeneruje naskórek.

 

 

Olejek wetiwerowy

 Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną kłączy i korzeni

 

Działanie: przeciwbólowe, antystresowe, przeciwbakteryjne, stymulujące

 

Stosowany podczas masażu, niweluje ból stawów i mięśni, pomaga w leczeniu objawów reumatyzmu (odżywia i dotlenia komórki i tkanki całego organizmu). 

 

 

 

 

 

 

 

Olejek z drzewa herbacianego

Dobrze łączy się z: lawenda, róża, olejki cytrusowe

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną liści

Wskazania: przeziębienia, grypy, infekcje wirusowe, grzybice, poparzenia, trądzik, dezynfekcja powietrza

Przeciwskazania: nie stosować poniżej 6 roku życia

Zastosowanie: inhalacje. masaże, kąpiele, kompresy

Można mieszać z olejkami: lawendowym, rozmarynowym, olejkami cytrusowymi i korzennymi.

 

Działanie: bakteriobójcze, grzybobójcze, wirusowobójcze, immunotropowy

 


OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO CZĘSTO NAZYWANY JEST OLEJKIEM "INTELIGENTNYM" PONIEWAŻ LIKWIDUJE JEDYNIE DROBNOUSTROJE CHOROTWÓRCZE, NIE SZKODZĄC PRZYJAZNEJ FLORZE BAKTERYJNEJ SKÓRY!

 

 

Olejek bergamotowy

Sposób otrzymywania: tłoczenie na zimno skórki owocu.

Posiada doskonałe działanie rozkurczowe pomocny jest przy bolesnych miesiączkach i bólach mięśniowych różnego pochodzenia.

W kosmetologii wykorzystywany jest w pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej i stosowany jest w stanach zapalnych skóry (egzemy, opryszczka i inne). Wykorzystywany jest w inhalacjach, dodawany do olejów do masażu, do kosmetyków, do płukanek do włosów, do kąpieli.

Dobre połączenie z : lawenda, neroli, melisa, paczula, eukaliptus.

 

Działanie: przeciwbólowe, antyseptyczne, antydepresyjne uspokajające, dezodorujące, rozkurczowe, pobudza apetyt.

 

Należy zachować ostrożność w stosowaniu olejku bergamotowego na skórę.

 

 

Olejek mięty pieprzowej

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną liści

Wskazania: zmęczenie, ociężałość umysłowa, napięcie nerwowe, przeziębienia, ukąszenia owadów, zaburzenia gastryczne

Przeciwwskazania: nie stosować w pierwszych miesiącach ciąży

Zastosowanie: masaże, kąpiele, inhalacje

Można dodawać w małych dawkach do olejków z benzoesu, czarnego pieprzu, melisy, majeranku.

 

 

Działanie: odświeżające, orzeźwiające, antyseptyczne, pobudzające

Używana przez Indian amerykańskich, Chińczyków i Egipcjan, mięta pieprzowa nie tylko wspomaga układ pokarmowy, ale również układ oddechowy i układ krążenia. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Olejek miętowy nadaje się do mycia, oczyszczania i usuwania toksyn.

 

 

Olejek neroli

Sposób otrzymywania: Destylacja z parą wodną kwiatów

Wskazania: histeria, bezsenność, przesuszona skóra, pękające naczynia

Zastosowanie: kąpiele, inhalacje, masaże, kompresy

Można go łączyć ze wszystkimi olejkami.

 

Działanie: uspokajające, odłądzające skórę, antydepresyjne

 

W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości odmładzające, napinające i odżywiające skórę suchą i mieszaną. Olejek neroli świetnie się nadaje również do cery tłustej, gdyż ma silne właściwości sebostatyczne – normalizujące wydzielanie sebum.

 

 

Olejek bazyliowy

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną ziela.

Wskazania: bóle i skurcze mięśni, zmęczenie fizyczne i umysłowe, brak koncentracji, stany zapalne zatok, ukąszenia oraz użądlenia owadów.

Zastosowania: masaż, kąpiel, inhalacja

Zaleca się mieszać go z olejkami: bergamotowym, pelargoniowym, hyzopu, neroli, majerankowym, melisowym i lawendowym.

 

Działanie: przeciwbólowe, pobudzające, zwiększa efektywność myślenia, odświeża.

 

Olejek z bazylii pospolitej nie zawiera kamfory. Największą zawartość olejku zawierają kwiatostany zbierane jako pierwsze około 0,1-0,3%. Olejek bazyliowy posiada balsamiczny zapach i gorzki smak, używany jest w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.

 

 

Olejek cynamonowy

Sposób otrzymywania: destylacja z parą wodną kory

Można go mieszać z olejkami: kolendrowym, kadzidłowym i cytrusowymi.

 

Działanie: bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciw trądzikowi

 

Stosowany jest z dużym powodzeniem w zwalczaniu cellulitu, albowiem przyspiesza krążenie krwi i eliminację toksyn uniemożliwiających pozbyciu sie tego uciążliwego problemu. Nadaje się również do wybielanai zębów.